Kategoriat
Kaunis mieli Teatteri Tiedote Yleinen

Kokemusasiantuntijat Svenska Teaternin referenssityöryhmässä

Kaunis Mieli -kokemusasiantuntijat ovat työskennelleet viime syksystä lähtien yhdessä Svenska Teaternin kanssa osana Själarnas ö (Sielujen saari) -näytelmän valmisteluprosessia. Näytelmä saa ensiesityksensä Svenska Teaternin suurella näyttämöllä syksyllä 2022. 

Ryhmätyöskentelyyn on osallistunut kokemusasiantuntijoiden lisäksi esityksen näyttelijöitä, ohjaaja sekä taiteellisia suunnittelijoita. Kokemustiedon ja tarinoiden jakamisvaihe on ohitse ja työskentely jatkuu nyt taiteelliseen yhteisötyöskentelyn osioon. 

Uudenlaisessa kontekstissa Svenska Teaternin taiteellisen työryhmän kanssa tehty kokemustyö pyrkii syventämään yhteisymmärrystä teoksen syntymiselle ja ymmärrystä mielenterveyshaasteiden kanssa elävien ihmisten kokemuksiin.

Själarnas ö -näyttämöteos perustuu Johanna Holmströmin samannimiseen romaaniin. Teoksen tapahtumat sijoittuvat Turunmaan saaristossa sijaitsevalle Seilin saarelle ja siellä Seilin sairaalan 1900-luvun ensimmäisille vuosikymmenille. Näytelmän keskiössä ovat mielisairaalan naiset – potilaat ja hoitajat. Roolien esikuvina ovat todelliset ihmiset.

Ryhmätyöskentelyn tavoitteena on jakaa kokemuksia ja lisätä tietoa elämästä psykiatristen diagnoosien värittämässä arjessa. Yhteistyöstä toteutetaan lisäksi osallistujien kokemustarinoihin perustuva auditiivinen runoteos, joka liitetään osaksi lämpiönäyttelyä. Näyttely toteutetaan esityskauden yhteydessä syksyllä 2022.