Nuorten Sulattamo

Taiteen Sulattamo ry:n hallinnoima Nuorten Sulattamo -hanke toteutetaan Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAn rahoituksella vuosina 2024-2026. Hankkeen kohderyhmänä ovat 13-23 -vuotiaat mielenterveyden haasteiden kanssa kamppailevat nuoret ja nuoret aikuiset. Nuorten Sulattamo -hanke tekee tiivistä yhteistyötä Helsingin kaupungin Nuorisoaseman ja Vantaa-Kerava hyvinvointialueen kanssa toimintamallin kehittämisessä, palveluohjauksessa ja viestinnässä.

Nuorten Sulattamo -hankkeen tavoitteena on kehittää nuorten ja nuorten aikuisten mielen hyvinvointia tukeva ryhmätoimintamalli toimintakyvyn, sosiaalisten taitojen ja osallisuuden kokemuksen vahvistamiseksi. Toimintamuotoina hyödynnetään Friends-ryhmätoimintamallia, taidepajatoimintaa ja hankkeessa kehitettyjä muita tarpeen mukaisia ryhmätoimintoja.

Friends-ryhmät ja taidepainotteinen ryhmätoiminta

Friends-ohjelman on kehittänyt australialainen psykologian professori Paula Barrett, ja Suomessa ohjelman materiaalin tuottajana sekä kouluttajaorganisaationa toimii Aseman Lapset ry. Ohjelma opettaa tunteiden tunnistamista ja käsittelemistä, kannustaa myönteisiin ajattelumalleihin sekä tarjoaa selviytymiskeinoja arjen vastoinkäymisistä selviytymiseen. Lisäksi ohjelma vahvistaa minäkuvaa ja itsetuntoa sekä uskoa omaan pärjäävyyteen. Friends-ohjelma on maailmanlaajuisesti yksi eniten tutkituista ja käytetyistä mielenterveyden häiriöitä ennaltaehkäisevistä ohjelmista.

Taidepainotteisella ryhmätoiminnalla tuetaan mielen hyvinvointia taiteen keinoin. Taiteen avulla nuorilla on mahdollisuus ilmaista itseään ja kokea kuuluvansa osaksi yhteisöä. Ryhmissä hyödynnetään erilaisia taiteen menetelmiä, joiden on todettu sitouttavan ja innostavan nuoria mukaan toimintaan.

Ryhmätoiminta on kaikille kohderyhmään kuuluville avointa. Touko-kesäkuussa 2024 alkavat ryhmät:

Friends-ryhmä 13-15 -vuotiaille nuorille, Helsinki

Ryhmässä pääsee pysähtymään itsensä äärelle, pohtimaan omia vahvuuksiaan ja löytämään keinoja arjen haasteisiin. Ryhmäkertoja on yhdeksän ja ryhmäkoko on max. kahdeksan nuorta. Ryhmä pidetään yhteistyössä Aseman Lapset ry:n kanssa Taiteen Sulattamon tiloissa (Malmin raitti 17A, 00700 Helsinki).

Tiistaina 14.5, 12.5, 28.5, klo 16-17.30

Tiistaina ja torstaina 4.6-20.6 klo 14.30-16.00 (HUOM. 20.6 jo klo 11-12.30)

Ilmoittautuminen on auki. Se tapahtuu sähköpostitse pia.raippalinna@taiteensulattamo.fi 7.5 mennessä. Kerrothan viestissä nimesi, ikäsi ja puhelinnumerosi. Mainitse myös haluatko mukaan Helsingin vai Vantaan ryhmään. Ilmoittaudu rohkeasti mukaan!

Friends-ryhmä 13-15 -vuotiaille nuorille, Vantaa

Ryhmässä pääsee pysähtymään itsensä äärelle, pohtimaan omia vahvuuksiaan ja löytämään keinoja arjen haasteisiin. Ryhmäkertoja on kymmenen ja ryhmäkoko on max. kahdeksan nuorta. Ryhmä pidetään 3.6-26.6 Vantaalla, paikka tarkentuu myöhemmin.

Ryhmä on kolme kertaa viikossa ma, ke, pe klo 12-14

Ilmoittautuminen on auki. Se tapahtuu sähköpostitse pia.raippalinna@taiteensulattamo.fi 22.5 mennessä. Kerrothan viestissä nimesi, ikäsi ja puhelinnumerosi. Mainitse myös haluatko mukaan Helsingin vai Vantaan ryhmään. Ilmoittaudu rohkeasti mukaan!

Kesäkuun taideleirit 13-17 -vuotiaille, Helsinki

3.6-7.6 ma-pe klo 11-14

tai

10.6.-14.6. ma-pe klo 11-14

Nuorten Sulattamon ja Aseman Lapset ry:n yhteistyössä järjestämillä taideleireillä pääset pohtimaan, miten tunteistaan voi tehdä taidetta ja kokeilemaan erilaisia taidetekniikoita. Leirit pidetään Taiteen Sulattamon tiloissa (Malmin raitti 17 A, 00700 Helsinki). Leirit ovat maksuttomia, aikaisempaa osaamista ei tarvita ja tarjolla on myös pientä välipalaa.

Ilmoittautuminen 19.5 mennessä sähköpostitse ronja.sillanpaa@taiteensulattamo.fi. Ilmoittaudu rohkeasti mukaan!