Taidereseptejä yhdistyksille

Taiteen Sulattamo kannustaa järjestöjä ottamaan taidelähtöisiä menetelmiä osaksi toimintaansa. Tälle sivulle olemme koostaneet viisi hyväksi havaittua menetelmää, joista lähteä liikkelle!


1. Työntekijät lavalle

Työntekijöiden ei tarvitse mennä teatteriin vaan teatteri voidaan tuoda heidän luokseen. Luovan ilmaisun keinoin voimme tutkia minkälaista yhteistyötä meillä syntyy tai mitä kankeita kohtia organisaatiosta löytyy.

2. Taiteesta turvaa

Taiteella voidaan luoda turvallinen ympäristö niin asiakkaille kuin työntekijöille. Meidän ei tarvitse mennä ympyrään jakamaan suoraan pahimpia hetkiämme vaan voimme maalata sanoilla tai maalilla päivämme tunnetiloja. 

Kanvas on turvallinen paikka heijastaa omia tuntemuksiaan abstraktilla tasolla. Tunteita ei rationalisoida vaan ne siirretään kokemuksina ulos itsestään. 

3. Mitä naamarin alta löytyy?

Arjessa me liikumme usein jonkin naamarin alla. Välillä se on niin pitkään päällä, että unohdamme mitä sen naamarin alla on. Erilaisilla harjoitteilla voimme nähdä mitä meidän naamarin alla, mutta myös mitä muiden naamarin alla on. 

4. Rohkeutta nähdä ämpäri rumpuna

Tuttuun ja turvalliseen on helppo takertua varsinkin kiireellisillä hetkillä. On helppoa tehdä jollain asialla jotain mitä sillä oletetaan tekevän. Ämpäri on sitä varten, että sinne laitetaan asioita. Mitä jos ämpäriä rummuttaa? Siitä tulee ääntä mitä tuskin tulee mistään muusta rummusta. 

Monet kulttuuria eteenpäin vieneet asiat ovat syntyneet siitä ettei valmiita vastauksia hyväksytä. Voimme kysyä itseltämme, että mikäli hyväksymme vain varmat ja toimivat ratkaisut niin missä vaiheessa mikään olisi koskaan kehittynyt?

5. Taidetta koko keholla ja hyvinvointia koko keholle

Taide ei ole vain sitä, että me maalamme tai kirjoitamme paperille. Sen voi ajatella myös koko kehollisen ilmaisun ulottuvuutena. 

Kynnyksettömällä tavalla voimme saada aikaiseksi kehollista liikettä mikä avaa paikkoja ja innostaa tekijää yhteisen toiminnan äärelle. 

Erilaisilla harjotteilla pistämme mielen virkeäksi koordinaation voimin ja saamme tuotua esille erilaisia tunnetiloja kehollisen ilmaisun kautta.


Auta kehittämään järjestöjen kulttuuritoimintaa

Taiteen Sulattamo kartoittaa yhdistysten toiveita ja tarpeita taidemenetelmien käytön suhteen. Vastaamalla kyselyyn autat meitä kehittämään yhdistysten omaa taide- ja kulttuuritoimintaa.