Kulttuuri ja taide mielen hyvinvoinnin edistäjinä -paneelikeskustelu SuomiAreenassa 12.7.

 

Taide tuottaa mielenterveyttä, hyvinvointia! 

 

Tutkimustieto kertoo, että taide ja kulttuuri tukevat merkittävästi yksilöllistä ja yhteisöllistä mielenterveyttä ja hyvinvointia. Erityisen tärkeää tämä on yksilöille, jotka tarvitsevat tukea elämässä, esimerkiksi mielenterveyden haasteisiin.

 

Kolmas sektori on tärkeä linkki sairaanhoidon ja erikoisairaanhoidon työn jatkajana erityisesti sosiaalisen kuntoutumisen myöhäisvaiheen osana. Taiteen ja kulttuurin keinot ovat hyviä ja tuloksellisia tapoja sitouttaa ihmisiä toimintaan.

 

Toimintaympäristön muutokset haastavat järjestökenttää. Sote- ja taidekentän rajapinnoilla toimivien järjestöjen rahoitus tulee useista eri lähteistä, eivätkä siiloutuneen rahoituskentän solmukohdat ole kenenkään vastuulla.

 

Mikä on taiteen ja kulttuurin hyödyntämisen tulevaisuus ihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi? Kuinka kulttuuri saadaan osaksi rakenteita niin, että se olisi kaikkien saavutettavissa ja hyödynnettävissä hyvinvoinnin edistäjänä?

 

Vuoden 2021 Suomi Areenassa näistä teemoista ovat keskustelemassa kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen, kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurme, Taikusydämen erikoisasiantuntija Anna-Mari Rosenlöf sekä Taiteen Sulattamo ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Lafghani. Moderaattorina keskustelussa toimii kirjailija Raisa Omaheimo.

 

Paneeli toteutetaan suorana lähetyksenä MTV-palvelussa maanantaina 12.7. klo 13:00-13:45

 

Paneelin toteuttaa Taiteen Sulattamo ry

 

PANELISTIT

 

Merja Mäkisalo-Ropponen
Merja Mäkisalo-Ropponen on kolmannen kauden kansanedustaja Joensuusta. Eduskunnassa hän toimii tarkastusvaliokunnan varapuheenjohtajana, tulevaisuusvaliokunnan jäsenenä sekä perustuslakivaliokunnan varajäsenenä. Lisäksi Mäkisalo-Ropponen toimii kansallisen Kulttuurihyvinvointipoolin puheenjohtajana.

 

Merjan mottona on “Hyvä tulevaisuus rakennetaan tieteen, taiteen ja etiikan vuoropuheluna”

 

Juha Hurme
Juha Hurme on kirjailija ja teatteriohjaaja. Hänen tuotantoonsa kuuluu romaani Hullu sekä siitä Teatteri Telakalle tehty näyttämösovitus. Teokset perustuvat Hurmeen omiin kokemuksiin psykoosiin sairastumisesta ja Auroran sairaalan suljetusta osastosta. Kuva: Stefan Bremer

 

Anna-Mari Rosenlöf
Anna-Mari Rosenlöf työskentelee valtakunnallisessa kulttuurihyvinvoinnin yhteyspisteessä Taikusydämessä erityisasiantuntijana. Lisäksi hän kouluttaa kulttuurihyvinvoinnin ammattilaisia ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavassa, sosiaali-, terveys- ja kulttuurialan yhteisessä koulutusohjelmassa Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa. Rosenlöf toimii myös pysyvänä asiantuntijana STM:n ja OKM:n Kulttuurihyvinvoinnin yhteistyöryhmässä sekä valtakunnallisen Kulttuurihyvinvointipoolin sihteerinä. Hänellä on lähes kymmenen vuoden kokemus taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksiin liittyvän toiminnan kehittämisestä Suomessa.

 

Eveliina Lafghani
Eveliina Lafghani on taide- ja mielenterveysjärjestö Taiteen Sulattamo ry:n toiminnanjohtaja ja perustajajäsen. Taiteen Sulattamo on mielenterveysjärjestö, jonka toiminnan tarkoituksena on tarjota mielenterveystoipujille sekä muille erityisryhmille positiivisia rooleja yhteiskunnassa taidetoiminnan ja osallisuuden kautta. Lafghani on koulutukseltaan teatteri-ilmaisun ohjaaja ja mielenterveyshoitaja.

 

Raisa Omaheimo
Paneelin moderaattori Raisa Omaheimo on helsinkiläinen kirjailija ja teatterintekijä, joka on työskennellyt sekä soveltavan taiteen että järjestötyön kentällä. Kuva: Mirkka Pihlajamaa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *