Kategoriat
Teatteri Tiedote Toiminta Yleinen

Kokemuksia hulluudesta Helsingin kaupunginmuseon Rikki-näyttelyssä

Taiteen Sulattamon Minäkö hullu? -museoteatteriesitykset ja Hulluus-ääniteokset nähdään Helsingin kaupunginmuseon Rikki-näyttelyssä

Taiteen Sulattamo tuo Helsingin kaupunginmuseon 22.4. avautuvaan Rikki – kun mieli särkyy -näyttelyyn mielenterveystoipujien kanssa yhteistyössä toteutetut Hulluus-ääniteokset sekä immersiivisen museoteatteriteoksen Minäkö hullu?.

Historiallisen Nikkilän psykiatrisen sairaalan esineistöä ja potilastöitä esittelevä näyttely käsittelee mielenterveysongelmia yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena ilmiönä. Taiteen Sulattamon teosten tarkoituksena on välittää esittävän ja audiotaiteen keinoin aitoja mielenterveystoipujien kokemuksia museokävijöille, sekä antaa ääni toipujille itselleen mielenterveyttä käsittelevässä näyttelyssä.

Teoskokonaisuus on syntynyt ohjaaja-näyttelijä Helena Rytin ohjauksessa yhteisen taiteellisen työskentelyn tuloksena mielenterveystoipujien kanssa. Hulluus-ääniteosten toisena ohjaajana toimi Antti Jaakola. 

Teokset on toteutettu yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa. Teoskokonaisuuden valmistamisen ovat mahdollistaneet Taiteen edistämiskeskus, Tukilinja ja Koneen Säätiö.


Minäkö hullu? -museoteatteriteos

Immersiivinen Minäkö hullu? -museoteatteriteos pureutuu luovuuteen ja mielenterveyteen kuljettaen kokijansa Rikki-näyttelyn maailmaan Nikkilän todellisten ja kuvitteellisten hahmojen saattamana. Teos pohtii samalla taiteilijuutta: mitä se on ja mitä se vaatii? Kulkevatko nerous ja hulluus käsi kädessä? Kuka tämän määrittelee? 

Näyttelytilasta toiseen liikkuva esitys vie katsojat eri aikakausille Nikkilän sairaalan historiassa sekä peilaa potilaskokemuksia nykyhetken hoitomenetelmiin. 

Teos pohjautuu Nikkilän mielisairaalan potilaina olleiden kirjailijoiden L.Onervan, Uuno Kailaan ja Elmer Diktoniuksen runoihin ja kirjoituksiin, sekä tämän päivän mielenterveystoipujien kokemuksellisiin teksteihin, jotka ovat syntyneet näyttelyesineistön innoittamina.

Esitykset Rikki-näyttelyssä
  • Torstai 28.4. klo 17.00-18.00
  • Keskiviikko 11.5. klo 17.00-18.00
  • Perjantai 20.5. klo 17.00-18.00
  • Sunnuntai 22.5. klo 14.00-15.00

Vapaa pääsy ennakkoon ilmoittautuneille. Esitys suomeksi

Esitys nähdään myös Lapinlahden Lähteellä Mental Health Art Week -viikolla tiistaina 24.5. klo 18-19 Aleksis Kiven tilassa 2 kerroksessa.

Työryhmä

Käsikirjoitus: Helena Ryti ja Taiteen Sulattamon työryhmä
Ohjaus ja dramaturgia: Helena Ryti
Näyttelijät: Helena Ryti, Ritva Sorvali ja Eveliina Lafghani
Tuotanto: Taiteen Sulattamo ry


Hulluus -ääniteokset

Oudon selkeä
Kasvot kuin dyyni
Tai ullakon pölyä
Pitäneekö paikkansa:
Malli on kuvasta tuhannesosa aurinko

Hulluus koostuu mieleterveystoipujien kirjoittamista runoista ja teksteistä toipujien omalla äänellä kerrottuna. Helena Rytin ja Antti Jaakolan valmistama kaksiosainen ääni-installaatio on toteutettu yhteistyössä mielenterveystoipujien kanssa. Ääniteokset ovat osa kaupunginmuseon Rikki-näyttelyä ja kuunneltavissa koko näyttelyn ajan.

Työryhmä

Käsikirjoitus: Helena Ryti ja Taiteen Sulattamon työryhmä
Ohjaus: Helena Ryti ja Antti Jaakola
Äänitys ja editointi: Antti Jaakola 
Esiintyjät: Miinu, Terhi, Lasse, Katja, Minna ja Juho
Tuotanto: Taiteen Sulattamo ry 


Rikki – kun mieli särkyy 
22.4.2022–25.9.2022
Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros
Aleksanterinkatu 16