Työpajat

Taiteen Sulattamon työpajat ja muu toiminta

Taiteen Sulattamon vapaan pääsyn työpajoihin ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat edistää omaa mielen hyvinvointiaan taiteen keinoin. Kaikkiin harjoitteisiin osallistuminen on vapaaehtoista.

Kaikki toiminta tapahtuu Taiteen Sulattamon tukikohdassa osoitteessa Malmin raitti 17, 00700 Helsinki

Tervetuloa mukaan! 

Työpajatoiminnan vuonna 2021 mahdollistaa Helsingin kaupunki ja toimintaa tukee Stressinhallinta- ja psykoterapiakeskus Toivo


Taiteelliset produktiot

Taiteen Sulattamon yhtenä kulmakivenä ovat tuotetut taideproduktiot, joita valmistellaan Sulattamon taidetyöpajoissa. Kaikki taidetoiminta on tavoitteellista ja tähtää siihen, että tuotos esitetään yleisölle. Produktioihin osallistuminen ja esiintyminen on kuitenkin aina vapaaehtoista. 

Hygieniaohjeistus

Kiinnitämme erityistä huomiota hyvään hygieniaan ja turvavälien säilyttämiseen, jotta meillä kaikilla olisi Sulattamon tiloissa turvallista olla. Luethan hygieniaohjeistuksen alta ennen Sulattamolle saapumista.

Suosittelemme käyttämään kasvomaskia aina osallistuessasi Taiteen Sulattamon toimintaan.

Taiteen Sulattamo tarjoaa kasvomaskit työpajoihin osallistuville!

Ryhmävierailut

Myös ryhmät ovat tervetulleita osallistumaan Sulattamon toimintoihin. Mikäli suunnittelet saapumista Sulattamolle isommalla porukalla, olethan meihin ennakkoon yhteydessä: info@taiteensulattamo.fi


Syksy 2021

Tarjoamme maksutonta ryhmätoimintaa syksyllä 2021 jokaisena arkipäivänä toimipisteellämme Malmilla. Ovemme ryhmätoimintoihin ovat auki kaikille taitoihin tai diagnoosiin katsomatta. Työpajojen ohjauskieli on suomi.

Työpajat järjestetään joko Sulattamon Työpajatilassa (C-rappu) tai Koulutustilassa (A-rappu).

Pyydämme kävijöitä saapumaan ajoissa paikalle. Kesken harjoitusten voi olla haastava hypätä mukaan.

Tutustu tarjontaan ja tule mukaan!

MAANANTAISIN 

Maanantain maistiaiset – Sulattamo tutuksi!

Maanantaisin, klo 11-13
Työpajatila 

Onko Taiteen Sulattamo sinulle vielä vieras paikka? Haluaisitko tutustua toimintaamme ennen työpajaan osallistumista? Maanantain maistiaisissa pääset kokeilemaan työpajoista tuttuja taideharjoitteita ja saat tietoa Sulattamon toiminnasta. Ehkä löydät juuri sinulle sopivan pajan!

Pyydämme osallistujia saapumaan paikalle klo 11:00

Vetäjät: Minttu Salminen ja Karoliina Itkonen

TIISTAISIN

Kirjoitustyöpaja

Tiistaisin klo 11-14
Työpajatila

Kirjoitustyöpajassa tehdään lyhyitä harjoitteita, joita jokainen voi halutessaan myös jakaa ryhmässä. Tarkoituksena on aukoa luovuuden kanavia ja inspiroitua myös toisten teksteistä. Pajassa opetellaan myös kuuntelemaan sekä kertomaan, mikä toisen tekstissä herätti ajatuksia. Työpajaan voi osallistua, vaikka ei olisi aiempaa kokemusta luovasta kirjoittamisesta. Kaikkien harjoitusten ydin on oman hyvinvoinnin lisääntyminen ja kasvaminen kirjoittajana.

Pöytäroolipelit verkossa

Tiistaisin klo 17-21
Discord-alustalla

Tiistaisin Discord-alustalla pelataan Mixu Laurosen johdolla Uuden maan kronikat -pöytäroolipeliä.

Uuden Maan kronikat on Pathfinder-kampanja, joka sijoittuu Uuteen Maahan. Se on laaja maa-alue meren ja vuoriston välissä. Kantavina teemoina ovat uudisasutus, sodan uhka ja menneisyyden taakka. Perinteisestä Pathfinderista poiketen painotus on hahmojen kasvulla, roolipelaamisella ja rauhanomaisten ratkaisujen keksimisellä. Taistelullakin on paikkansa, mutta se ei ole etusijalla.

Pelit järjestetään Discord-kanavalla Taiteen Sulattamon Pelit. Ilmoittaudu mukaan sähköpostitse mixu.kaunismieli@gmail.com  ja saat linkin Discordiin

Jokainen seikkailu soveltuu ensikertalaisille, joten et tarvitse aiempaa kokemusta roolipelaamisesta osallistuaksesi ja vaikuttaaksesi tarinan kulkuun. 

Vetäjä: Mixu Lauronen

KESKIVIIKKOISIN

Hyvinvointiryhmä 

Keskiviikkoisin, klo 11-14
Työpajatila 

8.9.-15.12.

Täysipainoinen ruoka vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme merkittävästi. Ravinnon tarve ja ruokavaliot ovat yksilöllinen asia, mutta yhdessä voimme oppia toisiltamme.

Kehomme antaa jatkuvasti merkkejä siitä mitä kaipaa milloinkin, mutta olisiko nyt oikea aika opetella todella kuuntelemaan sitä?

Hyvinvointiryhmässä käydään läpi eri osa-alueita hyvinvointiin liittyen sekä valmistetaan viikottain yhteinen ateria. Jokaisella kerralla on oma teemansa mm. ravinto ja liikunta, edullinen ja täysipainoinen ruoka, eri ruokavaliot, herkuttelua puhtaammin. Kauden päättää Joulujuhla.

Kyseessä ei ole painonpudotusryhmä, vaan tarkoituksena on tutusta yhdessä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, sekä nauttia yhdessä kokkaamisesta ja syömisestä.

Vetäjät: Karoliina Itkonen ja Jaana Turunen

Maksimiosallistujamäärä 10

Sulattamon Hyvinvointiryhmää tukee K-market Pukinmäki

Musatyöpaja (TÄYNNÄ)

Keskiviikkoisin, klo 17:30-19:30
Koulutustila

18.8.-1.12.

Musatyöpajassa harjoitellaan bändisoittamista tuttujen kappaleiden parissa ja tehdään ryhmän omaa musiikkia. Työpajassa toimitaan musiikillisten perusasioiden äärellä, eli soittotaidolla ei ole väliä. Jos sinulla on oma soitin, voit ottaa sen mukaasi työpajaan. Musatyöpajan sisältö muokkautuu ryhmän toiveiden ja kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Vetäjät: Oona Kentz ja Marko Maunola

TORSTAISIN

Luovan ilmaisun työpaja

Torstaisin klo 11-14
Koulutustila

Luovan ilmaisun työpajassa harjoitellaan ilmaisutaitoa matalalla kynnyksellä. Työpajassa pääset harjoittamaan ilmaisullisia taitoja, mielikuvitusta ja vuorovaikutusta, sekä vapautumaan ilmaisun esteistä. Kaikki harjoitukset ovat vapaaehtoisia. Työpajan suola on siinä, että aina syntyy jotain uutta. Et tarvitse aiempaa kokemusta osallistuaksesi.

Työpajaan ei ole ilmoittautumista, voit vain saapua paikalle!

Vetäjät: Minttu Salminen ja Karoliina Itkonen

Albumi-taidetyöpaja (TÄYNNÄ)

Torstaisin klo 17-19:30
Koulutustila

26.8.-9.12. + lauantait 4.11. ja 11.12.

Albumi-taidetyöpajassa tehdään ilmaisullisia harjoituksia esimerkiksi liikkeen, äänen, maalaamisen ja kirjoittamisen kautta. Harjoitteiden avulla tutkitaan ja houkutellaan esiin sitä hienoa, ainutkertaista minää, jollainen meistä jokainen on.

Työpajajakson lopuksi järjestetään Juhla, jossa jokaisella osallistujalla on mahdollisuus toteuttaa esityksellinen omakuva. Se voi olla liikettä, puhetta, musiikkia tai ihan vaan olemista. Tärkeintä on, että tekijä itse valitsee, millaisen omakuvan haluaa itsestään luoda.

Näistä omakuvista koostuu yhteinen Albumi. Jos osallistujat haluavat, albumi voidaan myös avata yleisölle. 

Maksimiosallistujamäärä 8

Vetäjä: Leena Nuora

PERJANTAISIN 

Taidetyöpaja

Perjantaisin klo 11-14
Koulutustila

Taidetyöpajassa lähestytään erilaisia teemoja käsillä tekemisen kautta ja käytetään vaihtelevia taiteen tekemisen muotoja, kuten maalausta, kollaasia, sarjakuvaa ja askartelua.

Työpajaan ei ole ilmoittautumista, voit vain saapua paikalle!

Vetäjät: Minttu Salminen ja Karoliina Itkonen

Perjantainen Taidetyöpaja järjestetään loppuvuoden ajan väljemmissä tiloissa Koulutustilassa (A-rappu).

Jooga

Perjantaisin klo 14:30-15:45
Koulutustila

Sulattamon jooga on kaikille avoin harjoitus, jossa huomioidaan osallistujat yksilöinä – jokaiselle harjoituksen tarkoitus tai päämäärä on omanlaisensa. Harjoituksen perustana on kehotietoisuuden ja tietoisen läsnäolon syventäminen hengitykseen, hiljentymiseen ja rentoutumiseen keskittymällä. Kokonaisvaltaiseen joogaharjoitukseen sisältyvät asanat (eli jooga-asennot) taas kehittävät lempeästi fyysistä liikkuvuutta, voimaa ja vireyttä.  

Sulattamolla on joogamattoja, joten et tarvitse omaa mattoa osallistuaksesi.

Joogaan ei ole ilmoittautumista, voit vain saapua paikalle!

Vetäjä: Jaana Turunen

Pöytäroolipelit 

Perjantaisin klo 17-21
Koulutustila

Sulattamon pöytäroolipeleissä pelataan joka toinen perjantai Robin Hoodin maailmaan sijoittuvaa, koko perheelle sopivaa Hoodia ja joka toisella kerralla vaihtuvaa peliä. 

Jokainen seikkailu soveltuu ensikertalaisille, joten et tarvitse aiempaa kokemusta roolipelaamisesta osallistuaksesi ja vaikuttaaksesi tarinan kulkuun. 

Ilmoittaudu mukaan: mixu.kaunismieli@gmail.com

Vetäjä: Mixu Lauronen


Toiminta verkossa

Tim Show Twitchissä

Perjantaisin klo 20 alkaen
Twitch-tilillä taiteensulattamo

Taiteen Sulattamon Tim vetää perjantaisin Twitchissä mielenterveysaiheista striimiä. Tervetuloa chattailemaan perjantaisin klo 20:00 alkaen Twitch-tilille @taiteensulattamo.

Avomielin verkko Discordissa

Arkipäivisin klo 9-15
Discordissa

Avomielin-verkko on yhdistysten ylläpitämä täysi-ikäisille mielenterveyskuntoutujille ja muille kiinnostuneille suunnattu Discord-keskustelualusta. Osallistujat voivat jutella vertaisten, ammattilaisten ja koulutettujen vapaaehtoisten kanssa. Aktiivista keskustelua on yleensä joka arkipäivä! Päivystäjä on paikalla arkipäivisin klo 9-15.