Kategoriat
Tiedote Yleinen

Jonota Terapiatakuun Puolesta -tempaus 20.9.

Tutustu tempauksen Facebook-tapahtumaan

Taiteen Sulattamo ry osallistuu Mielenterveyspoolin ja MIELI ry:n järjestämään Jonota Terapiatakuun Puolesta -tempaukseen 20.9. klo 16.30 Kansalaistorilla.

Mistä on kyse?

Mielenilmauksen tarkoituksena on saada mielenterveyspalvelut kuntoon perusterveydenhuollossa. Yhdenvertainen ja nopea hoitoonpääsy on jokaisen kansalaisen oikeus. 

Yli 52 000 ihmistä allekirjoitti Terapiatakuu-aloitteen, joka sai myös poliittisten päättäjien laajan tuen. Myöhemmin sosiaali- ja terveysvaliokunta lupasi yhdistää Terapiatakuun hoitotakuuseen. Näin ei kuitenkaan tehty. Psykoterapiat ja muut psykososiaaliset hoidot on rajattu hoitotakuun ulkopuolelle. Terapiatakuu-kansalaisaloitteessa vaadittiin nimenomaan edellä mainittuja hoitoja perusterveydenhuoltoon.

Mitä tempauksessa tapahtuu?

Mielenilmauksessa kokoonnutaan Kansalaistorille, jossa muodostetaan symbolinen hoitojono. Karnevalistinen kulkue kiemurtelee Eduskuntalon portaille ja palaa takaisin Kansalaistorille. Mielenilmaukseen voi tuoda mukanaan kyltin, banderollin tai muuta rekvisiittaa. Myös äänen saa avata. Jonotustempauksen jälkeen siirrytään hämmentämään Terapiatakuu-soppaa Kansalaistorille, jossa on tarjolla vegaanista hernekeittoa ja musiikkia.

Hoitojono-performanssilla halutaan viestiä, että Terapiatakuu olisi yksi ratkaisu erikoissairaanhoidon pitkien hoitojonojen purkamisessa.

Miksi tämä on tärkeää?

Joka toinen suomalainen kokee jossakin vaiheessa elämäänsä mielenterveyden häiriön, mutta vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa. Koronapandemian myötä mielenterveyden oireilu on entisestään lisääntynyt. Voidaan puhua jopa mielenterveyskriisistä.

Mielenterveyspalvelut ovat painottuneet erikoissairaanhoitoon, ja tarpeenmukaista ja oikea-aikaista apua on vaikeaa ja hidasta saada. Tämä johtuu osaltaan perusterveydenhuollon mielenterveyspalvelujen puutteesta. Siksi perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluita on vahvistettava hoidon saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden parantamiseksi. 

Psykoterapiat ja muut psykososiaaliset hoidot on sisällytettävä osaksi perusterveydenhuollon hoitomuotoja, jotta apua olisi saatavilla mahdollisimman varhain. Kun apua saa ajoissa, mielenterveyden oireet ja häiriöt eivät pahene ja kroonistu niin helposti. 

Terapiatakuun avulla painopiste siirtyisi erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon ja pitkistä, hitaasti saatavista psykoterapioista nopeammin tarjottaviin psykososiaalisiin hoitoihin ja lyhytpsykoterapioihin, joita riittäisi useammalle.

OECD on arvioinut, että heikentynyt mielenterveys aiheuttaa Suomelle 11 miljardin kustannukset vuosittain. Mielenterveyspalveluiden parantamisella on siis merkittäviä talousvaikutuksia.

Miksi kannattaa osallistua?

Tarvitsemme laajan tuen perustason mielenterveyspalveluiden parantamiseksi. Tule mukaan luomaan painetta päättäjille ja näytä tukesi!

Tempaus on myös oiva paikka tutustua muihin mielenterveysaktivisteihin ja järjestötoimijoihin.

Samalla voimme rakentaa mielenterveysvoimaa tulevia eduskuntavaaleja ja hallitusneuvotteluja varten.

Tarjolla on myös hernekeittoa ja musiikkia hyvässä seurassa – tähän spektaakkeliin kannattaa siis osallistua kauempaakin!