Kategoriat
Tiedote

Esper, Kasper ja Joonatan – moderni yhteiskuntanäytelmä ihmisyydestä

Miltä kuulostaisi näytelmä, jonka rooleissa olisivat kaikki tämän käynnissä olevan yhteiskuntakeskustelun osapuolet: Hoiva-, kehitysvamma- ja mielenterveyspalveluiden tarjoajat, palvelun tilaajat ja saajat sekä valvontaorganisaatiot. Näytelmässä tutkittaisiin osapuolien sanattomia sopimuksia, jotka ohjaavat asenteita ja toimintatapoja sote-kentällä. Olisiko kyseessä farssi, draama, komedia vai kauhunäytelmä?

Tarinat tekevät näkymättömän näkyväksi, ja vain näkyvää ja olemassa olevaa voi oikeasti muuttaa.

Taiteen Sulattamo ja Kukunori ovat sitoutuneet tuomaan kuuluviksi ne äänet, jotka yleensä jäävät tuulen suhinaksi yhteiskuntamme kovaan kohinaan. Me olemme todenneet omassa arvoissamme, visioissamme ja toiminnassamme sen, että vain tätä kautta toimintakulttuurit voivat muuttua.

Haluamme haastaa tämän näytelmän rooleissa olevat tahot avoimeen keskusteluun, jotta draaman kaari voi muovautua hyväksi näytelmäksi, jossa toimintakulttuurilla on mahdollisuus muuttua ja kehittyä parempaan. Näissä rooleissa ovat palveluiden tilaajat, palveluiden tuottajat, päättäjät, valvontajärjestelmät ja jokainen yhteiskunnassamme oleva yksilö. Ilman yhteistä, keskustelua, harjoittelua ja toimintaa, jonka kautta näkyväksi tekeminen on mahdollista, ei kulttuuri voi muuttua.

Tämä näytelmä perustuu tarinaan, jota yhdessä luomme yhteiskunnassa. Tätä tarinaa meidän pitää muuttaa niin, että siitä tulee yhteiskuntamme menestystarina, eikä sellainen synkkä melodraama, jolta nyt tässä hetkessä näyttää.

Hyvässä näytelmässä rosvot eivät ole vain rosvoja. Eivätkä sankarit ole vain sankareita. Näytelmä ei muutu välttämättä paremmaksi, jos näytelmästä poistetaan roolihenkilöitä. Tarinan roolihenkilöt pitää saada tekemään yhteistyötä, jotta näytelmä saadaan vietyä päätökseen ja voimme taputtaa yhdessä näytelmän ensi-illassa.

Tarinassa täytyy olla kysymys ideologiasta, arvoista ja hyvyydestä. Kuuluviin tulee nostaa niiden ääni, jotka ovat heikoimmassa asemassa eivätkä pysty puolustamaan omia oikeuksiaan. Sitä tämä yhteiskuntanäytelmä ei halua.

Niin kauan kuin näytelmän roolit, käsikirjoitus ja ohjaus pysyvät näkymättömänä tai salaisena eikä asioita sanota ääneen, ei tällä näytelmällä ole mahdollisuutta päästä ensi-iltaan. Ilman tämän näytelmän loppuun saattamista ei kulttuurin muutosta voi tapahtua.

Esitämme avoimen kutsun tämän näytelmän kaikille osapuolille: tervetuloa tutustumaan Kukunorin ja Taiteen Sulattamon toimintaan. Kirjoitetaan näytelmän käsikirjoitus yhdessä uusiksi!

Toiminnajohtaja Eveliina Lafghani
Taiteen Sulattamo ry

Toiminnajohtaja Markus Raivio
Kukunori ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *