Kategoriat
Teatteri

Luukku – sarja koomisia ja koskettavia kohtauksia

Luukku – sarja koomisia ja koskettavia kohtauksia
Ensi-ilta 21.-29.11.2016
Valtimoteatterilla

Yllättävät kohtaamiset virastojen luukkuilla hykerryttävät katsojaa pähkähulluilla käänteillä.

Absurdit tilanteet johdattavat meidät myös näyttelijöiden pään sisäisten luukkujen läpi ja haastaa katsojat heittäytymään kanssaan byrokratian ankaraan kärrynpyörään joka kuljettaa kansaa aina ajasta ikuisuuteen, päästämättä ketään helpolla.

Luukku
Ohjaus ja dramaturgia: Helena Ryti
Rooleissa: Taiteen Sulattamon työryhmä
Käsikirjoitus: Taiteen Sulattamon työryhmä
Tuotanto: Taiteen Sulattamo
Tuottaja: Sandra Kimonen

Sulattamo pyrkii taiteellisessa työssään nostamaan esille aina ajankotaisia yhteiskuntaa puhuttelevia aiheita ja tällä kertaa tarinan kerronnallisissa työpajoissa aiheeksi valiutui
Luukku.
Sosiaali ja terveyspalveluiden radikaalit uudistukset ja kasvava työttömyys ovat herättäneet tiukkaa yhteiskunnallista keskustelua ja erilaisia mielipiteitä on yhtä monta kuin mielepiteen ilmaisijia. Sulattamo on halunnut teoksellaan saada aikaan katselukulman jossa luukkua on helppo lähestyä, tutkia, tulkita ja ennen kaikkea kokea yhdessä näyttelijöidemme kanssa.

Luukku tuo mahdollisuuden ymmärtää niitä jotka luukulle joutuvat. Luukku antaa samaistumisen mahdollisuuden häpeämättä ja mitään peittelemättä niille, joille luukku on arkipäivää. Ja se antaa luvan nauraa.

Kevään ja kesän ajan Sulattamon työryhmä on harjoitellut improvisaatio tekniikoiden sekä tarinankerronnan kautta läsnäoloa, toisen kuuntelua, tilan antamista lavalla, heittäytymistä, keskittymistä, toisen idean hyväksymistä ja kaverin auttamista lavalla. Eri metodein ryhmä on valmistautunut tulevaa esitystä varten.
Herkkä ja aikaa vievä työprosessi on olennainen osa Taiteen Sulattamon työskentely metodia jossa taiteen sisällön tuottajana toimivat mielenterveyskuntoutujat yhteistyössä ammattitaiteilijoiden kanssa.

“Nyt kun olemme tulleet kohtaan jossa Luukku esityksen aiheita on kerätty ja ryhmäläisten omista kokemuksista nivoutuu yhteen tarinoita, joista ohjaaja Helena Ryti koostaa näytelmän, niin voin sanoa harjoitusten jäljen näkyvän.
Näytelmä itsessään kertoo arkipäivän kohtaamisia eri luukuilla, tragikoomisia, osa ehkä ahdistustakin herättäviä ja toiset taas naurattavat. Luvassa on kuitenkin jälleen kerran ajatuksia herättävä ja ihmisiä puhutteleva esitys” Toteaa impro tiiminvetäjä Piia.

Taiteen Sulattamo ry on mielenterveyskunoitujien, sekä muiden erityisryhmien ja eri taiteenalojen ammattilaisten yhdistys. Sen tehtävänä on tuottaa yhteisöllistä taidetta ja kehittää osallistujien elämänhallinnan taitoja taiteellisen ilmaisun, osallisuuden ja vastuun kautta.

Sulattamo ehkäisee mielenterveystoipujien ja muiden erityisryhmien syrjäytymistä ja tukee heidän kuntoutustaan tarjoamalla hyväksytyn ja vastuullisen roolin taideyhteisön sisällä ja sen edustajana. Sulattamossa mielenterveyden kokemusasiantuntijat, toisin sanoen kuntoutujat itse, saavat mahdollisuuden olla antavana osapuolena kaikkia hyödyttävässä mielenterveystyössä.

Esityksen tukijat:
Helsingin Kaupungin kulttuurikeskus
Escaperoom

Lue lisää:

Kansan uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *