Omaisten tarinat

Omaisten tarinat

Alta löydät kuvaukset tarinoista ja aihepiiriluokitukset
Lisätietoa ja tilaukset: tilaukset@taiteensulattamo.fi

<- takaisin


Piia

”Emme saa lähetettä lastenneurologialle, mutta perheneuvola voisi auttaa tukemaan vanhemmuuttani. En edes sano vastaan. Ehkä olen sitten niin paska äiti. En tiedä miten muut saavat lapsensa suihkuun joka päivä. Ehkä en vain osaa. Pyytämäni lausunto tulee kotiin kuukauden päästä. Kaikki lukemani menee ohi, ja näen vain viimeisen lauseen ”Oireet johtuvat kotioloista”. Nojaan omakotitalomme seinään ja itken. ”

Kokemusasiantuntija: Pia

Piian kokemustarina kertoo elämästä erityislasten kanssa. Hyvinvointivaltiossa, jossa avun saaminen ei kuitenkaan ole yhtä itsestäänselvää kuin ympäröivien ihmisten asenteet. Vanhemmuus on lahja, mutta välillä myös hiton yksinäistä.

Kesto 35 min. Tarinan jälkeen on 15 min mittainen yleisökeskustelu. Tekniset vaatimukset: äänentoisto. Tilaa vähintään 3×3 metriä. 

AVAINSANAT: erityisäitiys, aistiyliherkkyys, neuropsykologia

Sanna

”Eräänä päivänä, yhtäkkiä isä oli vienyt äidin sairaalaan. Hän kertoi meille itkuisena, että äidillä ei ole nyt asiat hyvin. Että hän on jotenkin sekaisin. Häntä ei saanut mennä katsomaan, eikä meille selitetty mikä on ongelma tai milloin hän palaa. Sain vuosia myöhemmin tietää, että hänellä oli ollut psykoosi ja hän oli ollut Lapinlahden sairaalassa suljetulla osastolla.”

Sannan kokemustarina ”Älä kerro kenellekään” kertoo aikuisen lapsiomaisen tarinan perheestä, jossa masennuksesta kaksisuuntaiseksi mielialahäiriöksi kehittyvä toisen vanhemman sairaus kutistaa ja vääristää koko perheen elämän. Onneksi elämään sattuu myös vahvistavia kokemuksia, turvallisia harrastuksia ja aikuisia. Kolmikymppisenä saatu terapia avaa vähitellen pelkoja ja antaa uuden tavan olla olemassa.

Kokemusasiantuntija: Sanna

Kesto 35 min. Tarinan jälkeen on 15 min mittainen yleisökeskustelu. Tekniset vaatimukset: äänentoisto. Tilaa vähintään 3×3 metriä. 

AVAINSANAT: masennus, kaksisuuntainen mielialahäiriö, henkinen väkivalta, perheen ihmissuhteet, alkoholismi, toipuminen, lapsen kokemus