Kategoriat
Kokemustoiminta Tapahtumat

Kokemusiltamat 6.5. ja 7.5.2024

Kokemus iltamissa pääsemme kuulemaan kokemuksia siitä millaiset tekijät ja tapahtumat ovat auttaneet matkalla selviämään ja toipumaan pitkäaikaisista sairauksista, itsetuhoisuudesta, traumoista, addiktiosta ja uupumisesta.

Kokemusasiantuntija taiteen keinoin –koulutuksesta valmistuvat kokemusasiantuntijat jakavat puheenvuoronsa jotka on koostettu käyttäen tarinan kerronnassa ja tarinan käsittelyssä taiteellisia menetelmiä.

Kenelle?

Tapahtuma on suunnattu mielenterveyden haasteiden kanssa eläville, omaisille sekä mielenterveys- ja sosiaalialan ammattilaisille, jotka haluavat laajentaa omaa ymmärrystään tai tilata organisaationsa toimintaan kokemusasiantuntijoita.

Tapahtumat ovat avoimia yleisölle ja pääsymaksuttomia, mutta tilojen rajallisuuden vuoksi edellytämme ennakkoilmoittautumista.

Kokemuspuheenvuorojen jakajilla on oikeus päättää omasta yksityisyydestään jonka vuoksi kokemusiltamissa on valo- ja videokuvauskielto.

Missä?

Kevään ensimmäisen koulutuksen Kokemusiltamat järjestetään Taiteen Sulattamon toimitiloissa osoitteessa Malmin raitti 17, 00700 Helsinki

Ma 6.5. Klo 15.00

Mixun, Mara ja Alvian kokemustarinat

Mixun tarina: Kuin peilaisi näkymättömyyttä tyhjyyttä vasten

“Minun on tulkittu olevan milloin teeskentelijä, milloin häirikkö, milloin vaarallinen manipuloiva master mind, milloin psykoottinen ja ehkä myös jotenkin hidas.

Peruskokemus elämässäni on ollut tunne kuin peilaisi näkymättömyyttä tyhjyyttä vasten.”

Tarina kertoo avunsaamiseen liittyvistä molemminpuolisista väärinymmärryksistä ja uudelleen traumatisoineista tilanteista hoitohenkilökunnan kanssa. Kun ei ole ymmärretty  kehityksellisen trauman (relational trauma) vaikutuksia, sitä että identiteetti on rakentumatta, on hoito kohdistettu ikään kuin väärään kohtaan. Jokainen päivä joka lisää tietoisuutta, on, olkoonkin tuskallista, kulkemista kohti parempaa. Ja juuri siinä on tämän tarinan toivo.

Maran tarina: Ruususen painajaisuni

”Elämä kuin Ruususen painajaisunesta – joka sai ihmeen kautta uuden onnellisen alun”

Maran kokemustarina kertoo pitkäaikaisista sairastamisista, huonosta onnesta, asioiden kasautumisesta ja vyörymisestä sekä ulkopuolelle jäämisestä. Tarina ihmisen sisusta ja vahvuudesta uusiutua ja parantua, löytää toivo taiteen ja tunneilmaisun kautta, toipua ja saada taas uusi alku.

#aivoveritulppa #aivorungonmigreeni #ihottuma # sterilisaatio #essure

Sisältövaroitus: Sisältää äänekkäitä kohtauksia. Voi aiheuttaa kuulijalle voimakkaita tunteita.

Alvian tarina

Tarina kertoo masennuksen selättämisestä pitkän taistelun jälkeen, itsetuhoisuuden kääntämisestä itsearvostukseksi ja oman polun löytämisestä henkisten harjoitusten ja tutkiskelun kautta.

”8.luokalla olin ensimmäistä kertaa suljetulla osastolla psykoottisen masennuksen ja itsetuhoisuuden takia. En nähnyt toivoa tilanteeseeni, sillä elämä tuntui kovin synkältä ja merkityksettömältä. Eikä ympäristön vaikutusta sovi vähätellä; homo- ja transfobia sekä muu negatiivisuus oli kuin kostea petrimalja bakteeriviljelmälle, ja sen bakteerikannan nimi oli masennus.”

Avainsanat: masennus, itsetuhoisuus, psykiatrinen hoito, minäkuva, trauma, kuolema, sairaalajaksot

Sisältövaroitus: itsetuhoisuus, käsivarren viiltelyarvet

Ti 7.5. Klo 15.00

Ninan, Fidelin ja Lotan kokemustarinat

Ninan tarina

Miten trauma ilmentää itsensä siinä hetkessä tai tässä hetkessä, kunakin elettynä ikäkautena? Mistä se saa voimansa, ikivanha asia?

Kokemuspuheenvuoro kertoo siitä, mitä tuntuu kokonainen naisen elämä yksinäisen, rikotun lapsen kengissä käveltynä. Tarina kertoo puheenvuoron sisällä oman tarinansa myös siitä, miten ihmeellinen ihmisen psyyke on ylläpitääkseen tasapainotilaa. Esityksessä ei nähdä ihmeparanemista, mutta hidasta toipumista kylläkin.

Avainsanat  #uhrimentaliteetti, äitihaava, isähaava, #addiktiot, #kuolemantoive

Sisältövaroitus; Tarina sisältää voimakkaita kohtauksia jotka saattavat aiheuttaa ahdistusta

Fidelin tarina: Kohtaaminen – rajattomuudesta rajoihin

Kohtaamisen tärkeys. Miten vahvasti vaikuttaa esim työelämässä kun ei kuulla eikä nähdä hätää ja vaikka kuultaisi ja nähtäisi asioille ei voi tehdä mitään tai ei esihenkilön rahkeet riitä asioiden korjaamiseen. 

Haluaisin myös kokemukseni kautta kertoa miten tärkeää on kuunnella itseään ja rajojaan. Puhua asioista ääneen, häpeämättä tai pelkäämättä leimatuksi tulemista. Tabu on rikottava.

Sisältövaroitus: Tarina sisältää voimakkaita kohtauksia jotka saattavat aiheuttaa ahdistusta

Avainsanat: #kohtaaminen, #kohtaamattomuus, #trauma, #hoitotyö, #työhyvinvointi, #työssä jaksaminen, #kuolema #itsetuhoisuus #väkivalta

Lotan tarina: (Koulu)kiusaaminen on kirosana!

Koulukiusatun karikkoinen kertomus yksinäisestä taipaleesta vahvuuspedagogiksi, jolle kiusaaminen on kirosana.

“Ei multa koskaan veri valunut nenästä, ei. Ei ollut naarmuja kasvoissa, ei mustelmia kehossa. Eipä niitä henkisiä raatelujälkiä missään näkynyt. Oliko ne kokemukset siis edes todellisia?”

Tarina kertoo karikkoisesta polusta, jolla pienestä, hiljaisesta, herkästä ja haavoittuvasta tytöstä kasvaa oikeudenmukaisuutta vaativa leijonaäiti ja ennen kaikkea opettaja ja aikuinen, jolle tasa-arvo, hyvyys läheisiä kohtaan ja kanssakulkijoiden kuunteleminen ja auttaminen on elämän eliksiiriä. Työpaikkakiusaaminen, toistuva masennus, itsetuhoisuus, raastavat ihmissuhteet, piiloalkoholismin varjossa eläminen ja ikuinen epävarmuus kasvattivat herkästä ja monin fyysisin oireiluin reagoineesta hiljaisesta tytöstä avoimen, rohkean, koruttoman rehellisen ja sinnikkään muka-aikuisen, joka pyrkii kitkemään kiusaamisen siemeniä niin työssään opettajana kuin vapaa-ajallaan. Omakohtaisten arpien vuoksi Lotta pyrkii näkemään ja kuulemaan pienimmätkin avunpyynnöt. Nekin, joita en ääneen lausuta.

Asiasanat: #masennus #koulukiusaaminen #työpaikkasyrjintä #itsetuhoisuus #maskaaminen

Sisältövaroitus itsetuhoisuuden syistä ja seurauksista, koruttomasta kielenkäytöstä ja ihmisyyden kasvun raadollisuudesta