Kategoriat
Tiedote Yleinen

Kaunis mieli -hanke päättyy mutta kokemusasiantuntijuus on vahvistunut!

Kolmevuotinen Taiteen Sulattamon STEA-rahoitteinen Kaunis mieli -hanke kokemusasiantuntijuutta taiteen keinoin on päättymässä vuoden lopulla.

Hanke on ollut Taiteen Sulattamon ensimmäinen kehittämishanke ja olemme käyneet pitkän kolmen vuoden opinahjon hankkeen parissa työskentelyssä. Hanke käynnistyi 2018 keväällä ja on nyt kalkkiviivoilla ja tulee päätökseen vuoden 2021 alussa.

On aika jakaa ajatukset, mietteet Kaunis mieli -hankkeesta ja antaa viimeiset aplodit kun hanke loppuun ja huutaa seisten Bravoo Bravoo!

Ensimmäisenä on tärkeä kiittää hankkeemme sykkiviä sydämiä hankkeessa olleita työntekijöitä. Siispä kiitos annettakoon heille, joille se kuuluu.

Tiedottaja, hallintopäällikkö Sandra Beech
Kehittämispäälikkö, arviointi asiantuntija: Raisa Omaheimo
Kouluttaja: Olli-Petteri Luomala
Koulutuskehittäjä: Pihla Kuikka
Kouluttaja: Annukka Valo
Kehittämispäälikkö, koulutuskehittäjä: Metsälintu Pahkin
Sekä järjestösihteerimme: Aliisa Lehtonen

Kaunis mieli -hanke teki tuloksia ja saavutti tavoitteita jonne matkaa tehtiin 3 vuotta.

Kuvassa Taiteen Sulattamon maskotti Kajutsu levittää käsiään oikealla Taiteen Sulattamon rakennuksen edessä. Vasemmalla on tekstikupla "tervetuloa mukaan!"

Kehitimme uudenlaisen kokemusasiantuntijakoulutusmallin, opetussuunnitelman, toteutussuunnitelman, jossa huomioitiin vahva pedagoginen lähestymistapa sekä toteutus oli vahvasti erityispedagoginen.

Koulutimme kokemusasiantuntijoita valtakunnallisesti kautta maan. Oulu, Kouvola, Lahti, Helsinki, Seinäjoki koulutuksiin osallistui myös muualta tulleita opiskelijoita. Valtakunnallinen verkosto, koulutukselle on luotu ja se mahdollistaa tulevaisuudessa kouluttamisen eri puolilla maatamme.

Tuotimme oppikirjan Kouluttajan opas, jonka julkaisu on tammikuussa 2021 painettuna versiona sekä verkkojulkaisuna myöhemmin Kaunis mieli -hankkeen kotisivulla.

Kaunis mieli -hankkeen sisällöt, koulutusmallit, avautuvat vielä alkuvuodesta 2021 Innokylässä julkaistuna.

Kaunis mieli- hanke toteutti pilottiesityksen KokoTeatteriin, joka oli ensi-illassa 3.10.2018 http://www.kokoteatteri.fi/ohjelmisto/taiteen-sulattamo-riisuttu-elama/

Teoksen toteuttamisessa tutkittiin erilaisia menetelmiä, esittävän taiteen keinoin tuotettavassa kokemuspuheenvuorossa. Teos oli itsenäinen teatteriproduktiokokonaisuus.

Tim Saarinen ja Mikaela Mansikkala pitävät käsiä pystyssä Riisuttu elämä näytelmän aikana ja katsovat ylöspäin

Kaunis mieli- hanke koulutti 39 kokemusasiantuntijaa taiteen keinoin koko maahan.

Kuvassa on valmistuneita Kaunis mieli -hankkeen kokemusasiantuntijoita. He pitävät ruusuja kädessä ja riemuitsevat valmistumista koulutuksesta

Kaunis mieli -hanke koulutti 4 uutta kouluttajaa.

Kaunis mieli -hanke vietti yhteisiä hetkiä koulutuksessa 994 kokemuksellista tuntia.

Kaunis mieli -hankkeen kokemusasiantuntijapuheenvuorot tavoittivat yli 4000 kuulijaa ja kokijaa. 

Kaunis mieli -hanke esiteltiin verkostoissa, eduskunnassa ja erilaisissa tilaisuuksissa 197 kertaa, joissa hanketta tehtiin tunnetuksi ja näkyväksi. Sekä teimme vahvaa vaikuttamistyötä kokemusasiantuntija toiminnan aseman edistämiseksi sekä vahvistamiseksi.

Kaunis mieli -hanke on ollut Taiteen Sulattamon aloitteesta perustetun Kulttuurihyvinvointipoolin ponnahduslauta. Pooli perustettiin toukokuussa 2020.

Kaunis mieli -hanke on vahvana toimijana mukana viemässä eteenpäin kokemusasijantuntijuutta taiteen keinoin eteenpäin Kansallisessa kokemusasiantuntijaryhmässä, joka on perustettu 2020.

Kaunis mieli -hanke palkittiin kolmesti näiden vuosien aikana. Taiteen Sulattamo sai 2019 Mielenterveyden keskusliiton pomppu palkinnon. 

Kaunis mieli-hanke palkittiin myös vuoden Mieletön Teko palkinnolla Koala nuorten aikuisten mielenterveysaktivistiryhmän toimesta

Uudenmaanliitto palkitsi Kaunis mieli -hankkeen Uusmaalainen kulttuuriteko -tunnustuksen Red Carpet Gaalassa Hyvinkäällä elokuussa 2020.

Kuvassa Taiteen Sulattamon Eveliina Lafghani ja Sandra Beech on vastaanottamassa Uusmaalainen kulttuuriteko tunnustusta Red Carpet Gaalassa

Korona pandemia iski lujasti Kaunis mieli- hankkeeseen

Keväällä 2020 maailman kohtasi koronapandemia alkoi koettelemaan maailmaa ja iski kovalla voimalla myös Kaunis mieli -hankkeeseen. Koulutukset viivästyivät, kouluttajien valmistuminen myöhästyi ja kymmeniä kokemusasiantuntijapuheenvuoroja peruuntui.

Tästä johtuen, tavoitteet kohderyhmän tavoittamiseksi sekä uusien kokemusasiantuntijoiden kouluttaminen jäi kokonaistavoitteiltaan vajaaksi. 

Koulutuksia ja uusia kouluttajia ei pystytty kouluttamaan. Moni asia jäi toteutumatta, mutta katseet ovat kuitenkin tulevaisuudessa.

Toteutumatta jäi 1 kouluttaja koulutus, sekä kokemusasiantuntijakoulutuksia jäi toteutumatta 9 koulutusta ja 72 uutta koulutettavaa. Sekä kokemusasiantuntija puheenvuoroja on jäänyt pitämättä.

Kaunis mieli -hankkeen AHOT-työkalua ei saatu myöskään vietyä maaliin. Sekä täydennyskoulutussuunnitelma/rakenne muille kouluttajaorganisaatioille ja järjestäjille jäi kesken.

Kaunis mieli -hanke haki lisävuotta STEA:ta saadakseen tavoitteet vietyä loppuun, mutta tässä poikkeuksellisen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa meille ei lisävuotta STEA:n avustusehdotuksessa ehdotettu. Olemme kuitenkin rahoittajalle todella kiitollisia, tästä mahdollisuudesta, että tämä hanke on saanut mahdollisuuden valloittaa meidän kauniin Suomineitomme etelästä pohjoiseen ja lännestä itään.

Positiivista!

Upea työryhmä ja kouluttajakoulutettavat saivat siirrettyä koulutukset verkkoon ja kaikki maakuntakoulutukset saatiin vietyä maaliin upean kouluttajamme Annukka Valon luotsaamana.

Kun siirryimme poikkeustilaan ja kaikki olivat vain etäyhteyksien päässä, niin syntyi kuin vahingossa lisäosa koulutuksen rakenteeseen. Koska jouduimme nopealla tahdilla ponnistamaan toiminnan verkkoon, syntyi koulutusrakenne, jossa voidaan esimerkiksi osa koulutuksesta tuottaa etäyhteyksin. Tämä parantaa tulevaisuudessa, koulutuksen toteuttamista pitkienkin matkojen päässä olevien kumppaneiden kanssa. Sekä keventää, taloudellista kuormitusta eri maakunnissa tapahtuvista koulutuksista. Joten jos jotain huonoa niin sieltä voi aina löytää hyviä innovatiivisia tapoja toteuttaa tulevaisuudessa koulutuksia.

Koulutusoppaaseen oppaan pääkirjoittaja Metsälintu Pahkin haastatteli oppaaseen hankepäällikköä ja näihin sanoihin on hieno päättää tämä blogi.

Kaunis Mieli -hankkeen erityislaatuisuus syntyi sitä kautta, mikä vaatimus minulla on ollut itselläni katsojana suhteessa esitettäviin asioihin, oma taustanihan on sekä teatterissa että psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa. Kun näin paljon kokemusasiantuntijatarinoita, huomasin kysyväni itseltäni; Tästä puuttuu jotain, jotain olennaista?

Tarinat, joita näin, olivat tyyliltään asiantuntijapuheenvuoroja, eräänlaisia luentoja. Niissä oli tarina ja tarkkaakin kuvausta tapahtumien kulusta, mutta katsojana en kuitenkaan päässyt sisälle itse kokemukseen. Tiedollinen taso saavutettiin, mutta kokemuksellista tasoa ei.

Ensimmäinen yhteistyökumppani syntyi luontevasti Kukunorista ja sen johtajasta Markus Raiviosta, jolle oli syntynyt hyvin samankaltainen havainto kokemustarinoihin liittyen. Samaan aikaan Tim Saarinen pyysi minua ohjaamaan hänelle kokoillan monologinäytelmän, jossa aiheena oli hänen todellinen eletty elämänsä. Nämä kohtaamiset ja havainnot yhdistyivät ja syntyi ajatus hankkeesta, jossa kokemusasiantuntijatarinan kertomisen muotona ei olisi vain luento, vaan kokonaisvaltainen elämys, jossa taidelähtöiset menetelmät toisivat aiheen lähemmäksi katsojaa.

Kun kokemustarina tulee lähemmäksi katsojaa, myötäeläminen ja ymmärrys kasvaa. Kun ymmärrys aihetta; MT-taustaisen ihmisen sairautta ja toipumisen prosesseja kohtaan kasvaa, vähenee myös negatiivinen stigma aiheen ympäriltä. Kun stigma vähenee, riski MT-toipujien syrjäytymiseen pienenee ja koko yhteiskuntamme saa lisää vahvuutta ja vapautuvia voimavaroja.

Toisaalta kokemusasiantuntija, jolla on kertomisen välineenä taide, saa erinomaisen välineen ottaa etäisyyttä omaan tarinaansa. Tarinan kertomisesta tulee eheyttävä kokemus myös tekijälle itselleen. Olen todistanut tämän hankkeen aikana monesti sitä huikeaa ihmisenä olemisen liikahdusta, mitä osallistujissamme on tapahtunut; kun suhde omaan tarinaan muuttuu, suhde omaan itseen muuttuu.

Kaikista tärkeintä oli se, että mukana kulkivat itse kokemusasiantuntijat. Haluan kiittää erityisesti Tim Saarista, jonka kehitysajatuksilla oli suuri merkitys hanketta luotaessa. Petri Kotilaisen kommentointi oli myös tärkeää, emmekä olisi tässä tilanteessa ilman Mikaela Mansikkalan korvaamatonta työpanosta. Asiantuntemus, jota Markus Raivio, kokenut STEA-rahoitusmekanismien tuntija, tarjosi hankkeen viime metreillä, tuli myös tarpeeseen, sekä hänen rohkeat, uutta luovat ajatuksensa MT-järjestökentän kehittämiseksi.

Kun nyt katson taaksepäin; oma roolini oli toimia fasilitaattorina ja hankeidean kiteyttäjänä MT-toipujien tarpeille ja tulevaisuuden unelmille.

Toivoisin, että koko kokemusasiantuntijakenttä voisi todeta, kuinka tärkeässä roolissa on KA-koulutusten laatu ja sisältö. Käytännössä; asiantuntevasti tehty opetus- ja toteutussuunnitelma unohtamatta erityispedagogista näkökulmaa.

Kun laatu on kohdallaan, se palvelee myös isompaa kokonaisuutta.

Näen, että tulevaisuudessa sote-ja hytekenttä osaa paremmin käyttää sitä kullanarvoista tietoa, mitä kokemusasiantuntijoilla on tarjota. Tietoa, mitä ei voi millään kyselylomakkeilla tai muilla traditionaalisilla menetelmillä mitata tai ottaa hyötykäyttöön.

Kaunis Mieli hankkeen tuottaman kokemusasiantuntijakoulutuksen erityislaatu on kyvyssä kiteyttää kokemuksellinen tieto. Usein unohdetaan, että taide on myös tietoa, toki erilaista kuin tieteellinen tieto, mutta synteesi erilaisista tiedon ja tietämisen lajeista. 2020-luvulla tämä tiedon laji tulee epäilemättä olemaan enenevässä määrin käytössä myös hoiva-alalla.

Kiitämme:

Hankekumppaneitamme: 

Mielenterveyden keskusliittoa, Kukunoria ja FinFami Uusimaata.

Koulutusyhteistyö-organisaatioitamme: 

Nuorten ystävät ry. (Oulu), Parik-säätiö (Kouvola), Mente (Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrinen säätiö) ja Buusti ry (Seinäjoki)

Ohjausryhmäämme: 

Nina Osenius (KoKoA -Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry), Paula Paloheimo (Mielenterveyden keskusliitto), Riku Saastamoinen (Taideyliopisto), Jaana Taskinen (Q-teatteri) ja Anna Veijalainen (KokoTeatteri)

Kouluttajan opasta kommentoineet KTK- kokemusasiantuntijat.

Kaunis mieli -hankkeessa koulutetut kokemusasiantuntijat sekä koulutetut kouluttajat. 

Kiitos visualisen kuvituksen tuottamisesta Kaunis mieli -hankkeelle Sasha Penttonen

Suuri kiitos meihin uskoneelle rahoittajallemme STEA:lle. Teemme STEA:tekoja tulevaisuudessakin. Matka jatkuu kohti tulevaa. KIITOS

Kirjoittaja: Taiteen Sulattamo ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Lafghani

Kuvassa Taiteen Sulattamon toiminnanjohtaja katsoo kameraa kohti ja hymyilee